Anne ve Bebek

Anne Sütünün Önemi ve Başarılı Emzirme Eğitimi

Anne Sütünün Önemi ve Bebeğin Beslenmesinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar  
Anne sütü bebeğin doğum sonrasında yeni doğanın tüm beslenme ihtiyacını karşılayan fizyolojik besindir. Bebekler ilk 6 ay anne sütü ile beslenmeli ve 6 aydan sonra anne sütüne ek olarak diğer gıdalara geçilmelidir.
Emzirmeye ne zaman başlanmalı?
Emzirme doğumun akabinde mümkün olan en kısa sürede başlanmalıdır. İlk yarım saat içinde emzirilmesi idealdir.
Anne sütüne neden mucize besin denir?
Anne sütüne eşdeğer hiçbir besin bulunmamaktadır. Bağışıklığı sağlayan, büyüme ve gelişimi için en uygun içeriğe sahip besindir.
Anne Sütü nasıl saklanmalıdır?
Anne sütü oda ısısında 3 saat, buzdolabı raf bölmesinde +4 derecede 3gün, derin dondurucuda -18 derecede 3 ay saklanabilir. 
Bebeğimi hangi sıklıkta emzirmeliyim?
Her bebeğin ihtiyacı farklı olmakla  beraber ilk zamanlarda her ağladığında en geç iki saat aralıkla emzirilmelidir. Emzirme süresi kısa olmamalıdır. Ayrıca bebekler sadece acıktığı ve doymadığı için ağlamaz. Anne sütünün ve annenin kucağında göğsünde olmanın bebeği sakinleştirici etkisi vardır.
Yenidoğan sarılığından nasıl korunabilirim?
Yenidoğan sarılığı kısaca kanda bilirubin yüksekliğine verilen addır. Genellikle doğumdan itibaren ilk günlerde ortaya çıkmaktadır. Çok yükseldiğinde hastaneye yatarak tedavi olması gereken ciddi bir durumdur. Önlem olarak bebeğin sık sık emzirilmesi, uzun süre uyuduğu takdirde uyandırılarak emzirilmesi, uyanmıyorsa sağarak kaşık yardımı ile beslenmesi sağlanmalıdır. Bebek beslenmesi sonucu daha fazla tuvalet ihtiyacını giderecek bu da fazla bilirubinin atılımını sağlayacaktır.
Bebeğimin doyduğunu nasıl anlarım?
Bebek; Ortalama 2-4 saatte bir emek ister
Karnı gergin ve dolgundur
Günde 6-7 kez açık renkli idrar yapar
Huzurludur ve uyuması iyidir
Cildi parlak ve gergindir. Buruşukluk, kuruma görülmez
Kilo artışı normal seyderer.
Emzik ya da biberon kullanımının zararı var mıdır?
Özellikle ilk günlerde emzik kullanmak bebeğin daha az ağlamasına ve daha az emme ihtiyacı göstermesine sebep olabilir çünkü her ağladığında sık sık emen bebek anne sütünün artışını da sağlamış olur. Ayrıca emziği emdiği gibi göğsü emmeye çalışan bebek göğsü tam kavrayamayabilir bu da göğüs ucu yaralarına ve tam kavramadan emerek yeterli süt yapımına engel olabilir. Anne sütünü emmeyen bebeğe süt farklı yollardan verilebilir biberon tercih edilmez biberon bebeğin kolayına geldiği için anneyi emmeyi reddebilir.
Bebeğimin gazını nasıl çıkarabilirim?
Bebeği sarsmadan dik tutarak sırtı sıvazlanarak gaz çıkarmasına yardımcı olunabilir. Ayrıca doğru teknikle emzirmek hava yutmasını engelleyeceği için daha az gaz problemi ile karşılaşılır.
Anne hasta olduğunda bebeğini emzirebilir mi?
Emziren anneler doktora başvurduklarında mutlaka emzirdiklerini söylemelidirler. Doktor ; annenin kullanabileceği ilaçları reçete edebilir ya da emzirmeye ara vermesini isteyebilir. Bu durumda anne sütünü sağıp atması beklenir. Bu sütün devamlılığı için önemlidir.
Anne sütü nasıl arttırılabilir?
Öncelikle annenin kendine güvenmesi iyi hissetmesi çok önemlidir kaygı stres yetememe düşüncesi ilk altı ay ayrı odada yatmak ağır diyetler aç kalmak uykusuzluk yetersiz sıvı alımı ve sık beslememek süt artışını engeller. Sık sık emzirilen yeterli dengeli beslenen bol sıvı alan annenin süt üretimi de artacaktır.
Bebek ile aynı odada yatmak gerekli midir?
Özellikle ilk altı ay aynı odada ama güvenlik için ayrı yataklarda yatılması uygundur. Aynı odada kalındığında bebeğin ağlamasıyla anne bebeğiyle daha sık tensel temas sağlayıp emizirecek bu da bebeğin kilo artışını sağlayacaktır. Ayrıca gece  süt yapımı daha fazla olmaktadır.

SÜT SAĞMA BROŞÜRÜ
ANNE SÜTÜ BRAŞÖRÜ
SÜT SAĞMANIN ÖNEMİ BROŞÜRÜ

21 Eylül 2022