Hasta Rehberi

Refakat Politikamız ve Refakatçi Kuralları

REFAKATÇİ POLİTİKAMIZ
Hekimin lüzumlu gördüğü hastalar için refakatçi kalınmasına izin verilir ve refakatçi kartı düzenlenir.
1.Klinikte yatan her hastanın yanında en fazla 1 refakatçi bulunabilir, birden fazla refakatçiye izin verilmez.
2.18 yaş altı bireyler refakatçi olarak kabul edilmez.
3.Refakatçinin erkek veya bayan olmasına hastanın ve servisin durumuna göre karar verilir.
4.Çocuk hastalıkları kliniği ve kadın doğum kliniğine sadece bayan refakatçi kabul edilmektedir. Ayrıca hiçbir yakını olmayan ve öz bakım ihtiyaçlarını tek başına karşılayamayan hastalara hastanenin sağlık bakım hizmetleri müdürünün belirlediği kişiler tarafından hastanın ihtiyacı karşılanır.
5.Refakatçilere yeşil renkli bileklik ile tanımlama yapılmaktadır. Bileklikte sadece hastanın yattığı kliniğin adı yazılmaktadır. Refakatçi bilekliğini sağlık tesisinde kaldığı sürece taşımak zorundadır.
6.Refakatçinin sağlık tesisinin tüm kurallarına uyması beklenmektedir.
7.Refakatçı değişikliği yapılması gerektiğinde klinik hemşiresine haber verilir. Saat 18.30 dan sonra refakatçı değişikliği yapılmasına hasta ve çalışan güvenliği açısından izin verilmez.
8.Refakatçinin kendine ait getirmiş oldukları eşyaları klinikte gösterilen dolaplara yerleştirmesi gerekmektedir.
9.Refakatçilere kahvaltı, öğle ve akşam yemeği verilmektedir.
10.Refakatçinin hastasının bakımına sadece doktorun ve hemşirenin izin verdiği ölçüde yardım etmesi beklenmektedir.
11.Refakatçinin, hastanın güvenliği açısından doktor ve hemşirelerin bilgisi dışında herhangi bir uygulamada bulunması yasaktır.
12.Hemşirelerce verilen hasta bakım eğitimi kurallarına uyulmalıdır. (El hijyeni, düşme riski eğitimi)
13.Refakatçi kendi hastasının bulunduğu oda dışındaki odalara girmemesi gerekmektedir.
14.Refakatçi hastasının yanından ayrılacağı durumda ve refakatçi değişimlerinde hemşireye haber vermelidir.
15.Refakatçi güvenlik açısından hasta ve kendi yanında fazla para veya değerli eşya bulundurmamalıdır.
16.Refakatçinin, hastasına huzurlu bir ortam sağlayabilmek için, hasta odası ve servis koridorlarında yüksek sesle konuşmaması, gürültü yapmaması gerekmektedir. Ayrıca hastanın kaldığı odada bulunan televizyonların başkalarını rahatsız etmeyecek şekilde kullanılması,doktor vizite saatlerinde ve saat 22.00 den sonra kapatılması gerekmektedir.
17.Refakatçi ilgili hekim ya da hemşire istemi dışında, hastalarını sağlık tesisi dışına çıkarmamalı veya yatağını değiştirmemelidir.
18.Refakatçi, hekim ya da hemşireye danışmadan hastaya hiçbir müdahalede bulunmamalı, yiyecek, içecek vermemelidir.
19.Refakatçi sağlık tesisi içinde tütün ve alkol kullanmamalıdır. Kullandığı taktirde yasal işlem uygulanır.
20.Refakatçi hasta odası, banyo ve tuvaletleri mümkün olduğunca temiz kullanmaya dikkat etmelidir.
21.Hastası ile ilgili herhangi bir sorun olduğunda derhal hemşireyi durumdan haberdar etmesi gerekmektedir.
22.Sağlık tesisi içindeki uyarı ve ikaz levhalarına uyulması, teknik bir problemle karşılaşıldığında servis sorumlu hemşiresine bilgi vermesi gerekir.
Yoğun Bakım Ünitelerimizde refakatçi uygulaması yoktur.
Hemodiyaliz Ünitesi hastalarına seansa gelirken ve giderken ulaştırma sırasında bir kişi eşlik edebilir. Bu kişiler araç hizmetinden ücretsiz faydalanır. Yemek hizmeti verilmez. Seans süresince bekleme alanında bekleyebilirler. Fakat hastasının ihtiyacı olduğu durumlarda ünite sorumlusunun izniyle salona girebilir.

26 Nisan 2022